Nationale Quilt Collectie

De Stichting Nationale Quilt Collectie (NQC) is een Nederlandse organisatie die zich richt op het behoud en de promotie van quilts en quiltkunst in Nederland. De Stichting verzamelt, bewaart en exposeert quilts van historisch en artistiek belang.

 

Voor quilters en liefhebbers biedt de Stichting een geweldige manier om de kennis over quilts te verdiepen en bij te dragen aan het behoud van dit culturele erfgoed.


De Stichting biedt de mogelijkheden om historische en moderne quilts te bestuderen, deel te nemen aan educatieve activiteiten en onderdeel te zijn van een gemeenschap van gelijkgestemde individuen die een passie delen voor quilten.

 

Doelstellingen van de Stichting:

1) Beheer en behoud: het verzamelen, beheren en behouden van Quilts die van belang zijn voor het culturele erfgoed;

2) Educatie en promotie: het bevorderen van de kennis over en het begrip van quilts en quiltkunst door middel van educatieve programma’s, tentoonstellingen en publicaties;

3) Tentoonstellingen: Het organiseren van tentoonstellingen om het publiek de diversiteit en schoonheid van Quilts te laten zien;

4) Onderzoek: het faciliteren en bevorderen van onderzoek naar de geschiedenis en technieken van quilten.

Activiteiten van de Stichting:

Tentoonstellingen: de stichting organiseert regelmatig tentoonstellingen waar zowel historische als moderne quilts te zien zijn;

Educatieve programma’s: workshops, lezingen en cursussen over verschillende aspecten van quilten;

Collectie beheer: zorgdragen voor de instandhouding van de quiltcollectie door conservering en restauratie.


Door het verzamelen van deze quilts zorgt de Stichting Nationale Quiltcollectie ervoor dat ze behouden blijven en het verhaal er achter levend. En u kunt ons daarbij helpen door een quilt te doneren of ons financieel te steunen. Met uw steun kunnen we onze collectie laten groeien en is deze een bron van inspiratie voor kunstenaars, quilters en andere belangstellenden.

  • De NQC is ontstaan vanuit een groeiende behoefte om de rijke traditie en kunst van het quilten te behouden, te documenteren en te promoten. Marjan Ruitenberg en Ginie Arends, oprichters van en drijvende krachten achter de Stichting sinds 2018.
  • Marjan Ruitenberg In mijn leven zijn natuur, vrijheid en onafhankelijkheid belangrijk geweest Dit heeft uiteindelijk een plek gevonden in patchwork en quilting. De liefde voor textiel is mij doorgegeven door mijn moeder en is verder ontwikkeld door de reizen die we gemaakt hebben.

  • Ginie Arends
    Ik Quilt al meer dan 40 jaar en ben van traditioneel quilter gegroeid naar art-quilter. Door patchwork- en quilt technieken te combineren met andere werkvormen ontstaan bijzondere eigentijdse quilts. Ik laat mij inspireren door landen, landschappen, mensen, licht en kleur. Bijzonder kleurgebruik is mijn handelsmerk.
 
 
leden
+
tentoonstellingen
+
Quilts
+
kleuren
+